Nieuws

Een sleutel tot duurzame inzetbaarheid: praktisch leren en direct toepassen

Duurzame inzetbaarheid in de houtsector: in gesprek met Cynthia Geerts, HR-adviseur van TABS Holland. Timber and Building Supplies Holland N.V. (TABS Holland) is de vooraanstaande leverancier van hout en bouwmaterialen op de Nederlandse markt van nieuwbouw, renovatie en onderhoud. TABS Holland, bestaande uit 15 bedrijven en ca. 1880 medewerkers stelt de mens steeds meer centraal.

Duurzame inzetbaarheid: een vaag begrip of buzzwoord? Duurzame inzetbaarheid bij TABS Holland richt zich op het zo goed, gezond en gelukkig werken tot je pensioen. Is dat in dezelfde functie? Op dezelfde locatie? Dat hoeft niet verteld Cynthia.

“Duurzame inzetbaarheid, is mensen op een duurzame manier inzetten: dat is altijd in beweging. Wij kijken altijd naar de persoon in relatie tot het werk en stellen dan de vraag: hoe kunnen we meebewegen met jou?” Soms is een kleine aanpassing in een functie voldoende, maar een andere functie kan ook uitkomst bieden verteld Cynthia.

Voelsprieten voor signalen versterken

Maar hoe signaleer je dat mensen niet meer op de juiste plek zitten? Daarin speelt de leidinggevende een cruciale rol. Zij zijn de voelsprieten, daarom zetten we in op het weerbaar maken van onze leidinggevenden. Weerbaarheid in de praktijk is: het op kunnen pikken van die kleine signalen waar mogelijk een groter signaal achter zit.

Leren en direct toepassen

Dat betekent niet dat mensen weer terug in de schoolbanken moeten: maar wel er passende (praktijk)workshops worden aangeboden. In verschillende delen die aansluiten op elkaar kunnen medewerkers onder werktijd dat leren waar zij behoefte aan hebben.

Via het programma Hout Mooi Werk hebben zij gewerkt aan het thema ‘sociale veiligheid’. Workshops die we aanbieden richten zich op: effectieve communicatie, communicatie en profielen, het goede gesprek aangaan en het herkennen van communicatiestijlen en bewustwording van je eigen communicatie. Door compacte workshops aan te bieden die je direct kan toepassen zijn medewerkers zelf gemotiveerd en krijgen echt de handvatten die ze zoeken.

Voor grote en kleine bedrijven: de mens hoog op de agenda

Je kan denken: maar ik ben niet zo’n groot bedrijf. Of misschien heb je niet eens een HR adviseur, juist dan is de bewustwording van je menselijk kapitaal belangrijk verteld Cynthia. “Stel je hebt een MKB bedrijf en er valt een medewerker uit? Dat heeft grote impact. Dan kan je reageren op die situatie: maar voorkomen is beter dan genezen.”

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid? Ga het gesprek aan.

Niet sturen op de frequentie van een gesprekscyclus, maar op de impact. Maak zichtbaar wat je als werkgever te bieden hebt en laat medewerkers daar gebruik van maken. Zorg voor kleine successen en overwinningen en houd dat vast, tipt Cynthia. Zo gingen er vorig jaar bij TABS Holland ruim 40 medewerkers de padelbaan op. Er was één iemand met een idee, daar gaven we direct gehoor aan en namen wij de kosten voor de baanhuur op ons. Het resultaat: ruim 200 blije medewerkers.

Wil jij aan de slag met jouw medewerkers? Via het programma Hout Mooi Werk ontvang je 100% subsidie voor diverse workshops die zich richten op het vergroten van duurzame inzetbaarheid en leiderschap. Vraag hier direct informatie aan of plan hier direct een vrijblijvende kennismaking in met Elmer.

Het laatste nieuws

Succesverhaal: Duurzame Inzetbaarheid bij Gooskens Hout

Michelle Maas, 26 jaar oud, werkt sinds anderhalf jaar als HR Manager bij Gooskens Hout, een familiebedrijf in de houtsector. Voordat zij bij Gooskens Hout begon, werkte Michelle bij ASML. Bij Gooskens Hout kreeg zij de kans om het HR-beleid vanaf de grond op te zetten, een uitdaging die zij met beide handen heeft aangegrepen.

Investeren in mensen: duurzame inzetbaarheid bij TABS Holland

De hout- en bouwmaterialenbranche is continu in beweging. Bedrijven die willen groeien en concurreren, moeten niet alleen investeren in producten en kennis, maar vooral in hun mensen. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is hierbij cruciaal, iets wat TABS Holland goed begrijpt. Om de duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers te vergroten, heeft TABS Holland via het programma Hout Mooi Werk samen met Wecreate verschillende opleidingsprogramma’s opgezet. We spraken met Bas Metten, adviseur leren en ontwikkelen bij TABS Holland, over de aanleiding, impact en resultaten van deze trainingen.

Extern vertrouwenspersoon in de Houthandel: preventie van Psychosociale Arbeidsbelasting

Voor de Houthandel is in samenwerking met de VVNH gekozen voor de inzet van een extern vertrouwenspersoon (Extern&Vertrouwen) voor medewerkers om hun verhaal te kunnen doen en hulp te krijgen indien zij problemen ervaren op de werkvloer omtrent ongewenst gedrag.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?

"*" geeft vereiste velden aan